Ashwagandha Werking

Ashwagandha Werking | Ashwagandha zorgt voor herstel van ons lichaam en zenuwstelsel. De struik komt voor in India, maar ook in Noord-Amerika. De wortels worden al duizenden jaren gebruikt door Ayurvedische genezers. De wortels bieden veel geneeskrachtige flavonoïden. Vele studies hebben aangetoond dat het kruid ontstekingen vermindert, maar ook stress regulerend is. De wortels van de Ashwagandha (Withania somnifera) bevatten choline en beta-sitosterol (een oestrogeen-achtige verbinding) die de cognitieve functies verbeteren en het vetgehalte alsook de  cholesterol verlagen. De somniferine uit de wortels versoepelt de spieren en scopoletine controleert de spierstijfheid.

De bladeren van de Ashwagandha bevatten verbindingen zoals withaferin A, dat helpt om de pijn van artritis te verminderen en doodt schadelijke organismen en kankercellen. De steroïdale alkaloide withanine geeft een versoepeling van de spieren vanaf de inname.

Regulatie glucosestofwisseling
In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha geadviseerd bij diabetes mellitus. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs (met name uit dierstudies) dat ashwagandha (pre)diabetes en daarmee samenhangende complicaties gunstig beïnvloedt.(63,67-70) Ashwagandha verlaagt de bloedglucosespiegel en remt hyperinsulinemie, mede door verbetering van de antioxidantstatus en verhoging van de insulinegevoeligheid.

Remming veroudering
Ashwagandha gaat (vroegtijdige) veroudering mede tegen door het remmen van oxidatieve stress en laaggradige ontsteking, en het verbeteren van de stressbestendigheid.( 1) In-vitro onderzoek toonde aan dat withanone in ashwagandha celveroudering tegengaat door neerregulatie van de cycline afhankelijke kinaseremmer p21WAF1.(9) Dit regulatiemolecuul remt celdeling, bevordert celveroudering en apoptose en speelt mogelijk een rol in de pathogenese van leeftijdsgerelateerde ziekten zoals atherosclerose, de ziekte van Alzheimer, kanker en (osteo)artritis.

Samengevat de effecten van Ashwagandha
Meerdere studies hebben nog meer voordelen van Ashwagandha aangetoond. Waaronder:

 • Ondersteunt onze hersenfuncties
 • Zorgt voor gezonde hersencellen
 • Kan beschadigde cellen repareren
 • Verbetert ons geheugen
 • Energie verhogend
 • Vermindert darmklachten
 • Werkt libido verhogend
 • Een goede anti depressiva
 • Vermindert stress
 • Vermindert bloedarmoede
 • Verlaagd de bloeddruk
 • Cholesterol verlagend
 • Vermindert de klachten bij fybromyalgie
 • Ondersteunt de lever
 • Verbetert het immuunsysteem
 • Vermindert ontstekingen
 • Vermindert de pijn bij artrose
 • Houdt de pezen en spieren soepel
 • Stimuleert de schildklier
 • Verbetert de nachtrust
 • Vertraagt de veroudering van het lichaam.
 • Verbetert psoriasis en andere huidaandoeningen
 • Bevordert spieropbouw
 • Vermindert hypo of hyper bij diabetes
 • Versnelt het genezingsproces
 • Geeft kracht en energie bij ziekte
 • Vermindert oververmoeidheid
 • Verbetert de nachtrust
 • Verbetert de uithoudingsvermogen
 • Preventie en ondersteunend in de behandeling bij tumoren
 • Positief effect op de celmembraan en de vernieuwing van de cellen in het lichaam
 • Verbetert de hormoonfunctie
 • Verbetert de vruchtbaarheid
 • Werkt als antioxidant

Ashwaganda namen

Ajagandha, Amangura, Amukkirag, Asan, Asana, Asgand, Asgandh, Asgandha, Ashagandha, Ashvagandha, Ashwagandha, Ashwanga, Asoda, Asundha, Asvagandha, Aswagandha, Avarada, Ayurvedic Ginseng, Cerise d’Hiver, Clustered Wintercherry, Ghoda Asoda, Ginseng Ayurvédique, Ginseng Indien, Hayahvaya, Indian Ginseng, Kanaje Hindi, Kuthmithi, Orovale, Peyette, Samm Al Ferakh, Samm Al Rerakh, Sogade-Beru, Strychnos, Turangi-Ghanda, Vajigandha, Winter Cherry en Withania. Gelukkig hoeft u die niet allemaal te kennen.

Twee belangrijke soorten
Er zijn twee soorten Ashwagandha. De gecultiveerde en de in het wild voorkomende. De wilde Ashwagandha is licht sedative, hallucinerend, diuretisch en wordt uitsluitend external gebruikt. De gecultiveerde Aswagandha wordt internal gebruikt. In de wortels van de wilde Ashwagandha zit het stofje somniferin dat hallucinerende eigenschappen heeft.

Ashwagandha Guna (Primaire Kwaliteiten)
Rasa (smaak) =  Madhur, kashay en tikta
Guna (kwaliteit) =  Laghu and snigda
Veerya = Ushna
Vipaka = Madhur
Prabhava =

Dosha
Dosha is Kapha Vata shamak. Het wordt dus gebruikt in aandoeningen waarbij zowel Kapha als Vata bij betrokken zijn. Deze zijn dan doorgaans verhoogd. Door de sedatieve en hallucinerende werking is duidelijk dat deze plant dus van invloed is op het neurale systeem.

Extern
Extern wordt Ashwagandha gebruikt om oedeem te verminderen door het blad en de wortels te vermalen en als een pasta op zwellingen te doen. Bij vata aandoeningen kan er gemasseerd worden met olie waar Ashwagandha in zit. Bij oorpijn wordt juice van de wortel gebruikt om te druppelen. De oorpijn neemt af en de discharge wordt opgelost.

Zenuwstelsel
Door de milde sedatieve werking wordt Ashwagandha vaak ingezet bij insomnia. Tegenwoordig wordt Ashwagandha herontdekt en krijgt het een belangrijke plaats in de zoektocht naar middelen om Alzheimer te behandelen. Lees daar mijn andere artikel over: Ashwagandha is Mogelijk een Belangrijk Middel Tegen Alzheimer!

Circulatiesysteem
Aswhagandha heeft een positief effect op het hart, reinigt het bloed en zoals eerder vermeld vermindert oedeemvorming. Een decoctie van Ashwagandha wordt gebruikt bij reumatische artritis.

Ademhalingssysteem
Dit kruid is een expectorant en heeft anti astmatische eigenschappen. Daardoor wordt het ook vaak ingezet bij hoesten en astma. Bij dat laatste wordt Ashwagandha gemengd met honing en ghee en warm ingenomen. Een lage dosering van de decoctie van de bark is een probaat middel tegen hoesten en astma.

Voortplanting systeem
Al duizenden jaren wordt Ashwagandha gebruikt als een afrodisiac voor zowel de man als de vrouw. Het recept voor dit afrodisiac is 5 gram Ashwagandha met 10 gram ghee, 250 ml melk en een theelepel zuivere bijenhoning.

Urinewegen
Het werkt als een diureticum en wordt dus ingezet bij oliguria of anuria (weinig kunnen plassen).

Huid
Het wordt gebruikt voor de bestrijding van vitiligo en andere huidproblemen.

Satmikaran
Het ondersteunt kinderen in de groei, verbetert het immuunsysteem en zorgt voor een evenwichtige balans.

Gebruikte plantendelen
Wortel, blad, en de as. Dat laatste is gebruikelijk in de Ayurveda en dan vooral in de Ayurveda uit het zuiden van India dat ook wel Siddha Ayurveda genoemd wordt. As of bhasma is een proces waarbij de plant netzolang verbrand wordt totdat een transformatie optreed waarbij het as van zwart naar puur wit kleurt. Dit gebeurd door een flinke hoeveelheid kruiden in een aardewerken pot in de grond te begraven met twee pijpen boven de grond voor aanvoer van zuurstof en afvoer van de rook. Onder de aardewerken pot brand een vuur dat ervoor zorgt dat de transformatie plaats kan vinden. Mensen kennen bhasma ook als Vibuti dat door Sai Baba vaak gebruikt werd. De markering op het voorhoofd dat je bij Mohana vaak ziet net zoals bij heel veel mensen uit Zuid India is ook bhasma.

Dosering
Ashwagandha Poeder tussen de 3 en 5 gram per dag, as en zoutoplossingen 2 tot 3 gram per dag.

Formuleringen
Ashwagandha choorna, Ashwagandha rasayana, Ashwagandha ghritham, Ashwagandha aristam, Askandpak, Maharasanadi, Sukumarghrut, Saubhagyasunthipak en nog een aantal minder belangrijke formuleringen.

Aantekeningen vanuit een aantal Ayurvedische geschriften.
In de vele Ayurvedische geschriften heb ik de volgende informatie gedestilleerd waar Ashwagandha allemaal voor gebruikt wordt:
Ashwagandha wordt gebruikt voor artritis, angst, slapeloosheid, tumoren, tuberculose en chronische leverziekte.
Ashwagandha wordt ook gebruikt als een “adaptogeen” om de resistentie tegen omgevingsstress te verhogen, en als algemeen tonicum.
Het wordt ook gebruikt voor haar immunomodulerende effecten, verbetering van cognitieve functies, verminderen van ontstekingen, voorkomen van verouderings effecten, vermagering, onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, menstruele aandoeningen, fibromyalgie en bij de hik.
Het wordt ook oraal gebruikt als een afrodisiacum, en emmenagogue (bevordert de menstruatie) en voor het behandelen van astma, leukoderma, bronchitis, rugpijn en artritis.
Lokaal wordt ashwagandha gebruikt voor de behandeling van zweren, rugpijn, hemiplegie pijn en bij artritis.

Interactie met medicatie
Tegen diabetes
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Er is voorlopig klinisch bewijs dat Ashwagandha de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Dat zou betekenen dat theoretisch gezien Ashwagandha een additief effect kan hebben in combinatie met het gebruik van medicijnen tegen diabetes en verhoogt dus het risico van hypoglykemie.

Bloeddrukverlagende medicatie
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Dierlijke onderzoek suggereert dat Ashwagandha de systolische en diastolische bloeddruk zou kunnen verlagen. Theoretisch gezien zou Ashwagandha dus additieve effecten hebben bij het gebruik in combinatie met antihypertensiva en daardoor het risico van hypotensie uitlokken.

BENZODIAZEPINES
BENZODIAZEPINES – Psycho actieve medicatie
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch zou Ashwagandha de effecten van benzodiazepinen kunnen verhogen. Er is voorlopig bewijs dat Ashwagandha een additief effect heeft met diazepam (valium) en clonazepam (Klonopin). Dit kan ook optreden met andere benzodiazepines, zoals alprazolam (Xanax), flurazepam (Dalmane), lorazepam (Ativan) en midazolam (Versed).

CNS DEPRESSANTS
DRUGS Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch kan het kalmerend effect van Ashwagandha’s de effecten van barbituraten, andere sedativa en anxiolytica versterken.

IMMUNOSUPPRESSANTS
DRUG Interactie Rating = Matig Wees voorzichtig met deze combinatie.
Theoretisch zou Ashwagandha de effectiviteit van immunosuppressieve therapie kunnen verlagen vanwege de potentiële immuunstimulerende effecten. Er is voorlopig bewijs dat Ashwagandha immunosuppressie veroorzaakt door het afnemen van de effecten van cyclofosfamide. Het zou ook de effectiviteit van andere immunosuppressieve geneesmiddelen kunnen verlagen zoals: azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), ciclosporine (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthocole OKT3), mycofenolaatmofetil (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograft), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone), en andere corticosteroïden (glucocorticoïden).

SCHILDKLIER HORMOON
DRUG Interactie Rating = Minimaal maar wees waakzaam met deze combinatie. In theorie zou Ashwagandha additieve effecten kunnen hebben bij gebruik van reguliere schildklier supplementen. Er bestaat voorlopig bewijs dat Ashwagandha schildklierhormoon synthese en/of secretie zou kunnen verhogen.

Interactie met laboratorium testen
Digoxine SERUM ASSAY: Ashwagandha bevat withaferin A, dat een soortgelijke structuur heeft als digoxine. Ashwagandha kan dus een vals positieve waarde geven door verhoging van digoxine niveaus bij het gebruik van metingen met fluorescentiepolarisatie immunoassays (FPIA), microdeeltjes enzym immunoassays (MEIA) of Abbott Digoxine III test. De Beckman test voor digoxine lijkt slechts minimaal beïnvloed te worden. Roche Tina-Quant turbidimetrische inhibitie immunoassay wordt alleen beïnvloed door zeer hoge Ashwagandha niveaus, gelijk aan de plasmaspiegels na een overdosis digoxine.
Schildklier functie testen: Er is enig bewijs dat Ashwagandha schildklierhormoon synthese of secretie zou kunnen stimuleren. Theoretisch gezien zou Ashwagandha het schildklier stimulerend hormoon (TSH) kunnen onderdrukken en het triiodothyronine (T3) of thyroxine (T4) waarden kunnen verhogen.

error: Content is protected !!